Πέρυσι κάλυψε τους εμπλεκόμενους, φέτος δέχεται εισηγήσεις να τους αποκεφαλίσει
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος nasopoulos@dolnet.gr
Σχέδιο απόδρασης από τις αρνητικές δημοσκοπήσεις, μέσω του αποκλεισμού από τα γαλάζια ψηφοδέλτια των λεγόμενων Βατοπεδινών βουλευτών και του Αριστοτέλη Παυλίδη, εξετάζει ο Πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής δέχεται εισηγήσεις να εκμεταλλευθεί για την κίνηση αυτήν το βήμα της ΔΕΘ, σε μια προσπάθεια να κλείσει τις μεγάλες πληγές που άνοιξαν για τη Ν.Δ. έναν χρόνο νωρίτερα από το ίδιο βήμα, όταν είχε καλύψει όλα τα γαλάζια στελέχη για όλα τα γαλάζια σκάνδαλα.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, η αποπομπή από τα ψηφοδέλτια όσων βουλευτών αντιμετωπίζονται ως «βαρίδια» για την κυβέρνηση συνδέεται και με τους εκλογικούς σχεδιασμούς του Μαξίμου, καθώς ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε, όπως λένε, να χρησιμοποιήσει και τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών που έχουν «προγραφεί» για να δικαιολογήσει την επίσπευση των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με την «ηρωική» κίνηση του Πρωθυπουργού, όπως τη χαρακτηρίζουν τα ίδια στελέχη, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ανακόψει τη δημοσκοπική κατρακύλα και να ανατρέψει το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί εναντίον της και για τα θέματα διαφάνειας.
«Σκληρή γραμμή»
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Παυλίδης αποτελεί ήδη «ξένο σώμα» για τη Ν.Δ. και σημειώνουν ότι, παρά την εικόνα που είχε διαμορφωθεί περί «διάσωσης» των «Βατοπεδινών» μετά την επιστολή αποχώρησης του Θ. Ρουσόπουλου, το θέμα για τον Κων. Καραμανλή παρέμενε ανοικτό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δημοσκοπήσεις που επεξεργάζεται ο άτυπος σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Ι. Λούλης, εξακολουθούν να δείχνουν ότι η βάση της Ν.Δ. είναι οργισμένη από τα γαλάζια σκάνδαλα, με αποκορύφωμα το Βατοπέδι, και προκρίνει τους αποκλεισμούς από τα ψηφοδέλτια.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κ. Καραμανλής δέχεται εισηγήσεις να ακολουθήσει «σκληρή γραμμή» και να προχωρήσει σε καρατομήσεις βουλευτών, διαχωρίζοντας παράλληλα τη συντεταγμένη Ν.Δ. και τον ίδιο προσωπικά από τη δράση τους. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι «δεν είναι ξεκομμένη» από τους σχεδιασμούς του Μαξίμου η νέα παρέμβαση του γραμματέα της Ν.Δ. Ελ. Ζαγορίτη, ο οποίος τόνισε ότι «πρέπει να απομονωθούν» όσα στελέχη «πλήγωσαν την παράταξη».
Στο στόχαστρο του κυβερνητικού επιτελείου είναι προφανές ότι εκτός από τον κ. Παυλίδη, βρίσκονται και οι κ.κ. Βουλγαράκης, Δούκας, Μπασιάκος και Κοντός. Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού παραδέχονταν χθες ότι το θέμα των αποκλεισμών παραμένει ανοικτό, αλλά «θα κριθεί στην ώρα του». Και άφηναν να εννοηθεί ότι κάθε περίπτωση για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια θα κριθεί ο καθένας ξεχωριστά- στέλνοντας, έτσι, ένα μήνυμα ότι ο κύκλος των καρατομήσεων μπορεί να διευρυνθεί με αντάρτες κ.ά., αλλά και ότι ορισμένοι από τους Βατοπεδινούς μπορεί να διασωθούν.
Θεωρείται δεδομένο ότι σε αυτήν τη φάση δεν μπορούν να υπάρξουν διαγραφές βουλευτών, καθώς αυτό θα οδηγούσε άμεσα σε πτώση της κυβέρνησης. Όπως λένε οι ίδιες πηγές, αυτό που εξετάζεται είναι να προαναγγείλει ο κ. Καραμανλής, άμεσα ή έμμεσα, από το βήμα της ΔΕΘ τους αποκλεισμούς, εξευμενίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη γαλάζια βάση και δίνοντας προεκλογικά επιχειρήματα στα κομματικά στελέχη για την «ηθική» του κόμματος. Σε μια τέτοια εξέλιξη, οι ίδιοι παράγοντες δεν αποκλείουν ορισμένοι από τους «μελλοθανάτους» βουλευτές να οδηγηθούν μόνοι τους σε παραίτηση, ενώ τόνιζαν ότι οι αντιδράσεις που ενδέχεται να υπάρξουν από την πλευρά τους μπορεί να γίνουν όπλα στην φαρέτρα του Πρωθυπουργού για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Κυβερνητικοί παράγοντες, την ίδια ώρα, που θεωρούν «ειλημμένη» την απόφαση για αποκλεισμούς, εμφανίζουν τον Πρωθυπουργό να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο βήμα της ΔΕΘ και να θεωρεί ότι τα φετινά εγκαίνια μπορούν να αποτελέσουν μια «αφετηρία ανάκαμψης».
Νέες πιέσεις και εκρήξεις
Το σήμα των καρατομήσεων που εκπέμπουν από Μαξίμου και Ρηγίλλης, έχει ως επακόλουθο να φουντώσουν εκ νέου οι φωνές γαλάζιων στελεχών που ζητούν «καθαρά» ψηφοδέλτια. «Έχει δίκιο ο Λευτέρης Ζαγορίτης που το λέει, πρέπει να απομονωθούν, δεν εκφράζουν την παράταξη, δεν εκφράζουν κανέναν μας», βρήκε την ευκαιρία να «ξεσπαθώσει» ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Βλάχος, ο οποίος ως γνωστόν εκλέγεται στην ίδια περιφέρεια (υπόλοιπο Αττικής) με τον κ. Δούκα, δίνοντας και διαστάσεις εσωκομματικού εμφυλίου στην αντιπαράθεση.
«Η παράταξη ασφαλώς δεν πρέπει να απολογείται για μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που για διαφόρους λόγους βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα και δημιούργησαν προβλήματα», πρόσθεσε (στον Αθήνα 9.84), ενώ υπέρ των αποκλεισμών τάχθηκε εκ νέου και η κ. Κατερίνα Παπακώστα. «Λίγο πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του, γνωρίζει ποιες είναι οι απόψεις της κοινωνίας. Θα μετρήσει, θα ζυγίσει και εκείνος τελικά θα εκτιμήσει... Βεβαίως παίζει ρόλο πώς θα είναι διαρθρωμένα τα ψηφοδέλτια, αλλά αυτό την ώρα που πρέπει...», ανέφερε (στο Κανάλι 1) η βουλευτής της Β΄ Αθήνας.
Το κλίμα που διαμορφώνεται, εξάλλου, προκαλεί ήδη αντιδράσεις και από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Ο κ. Δούκας έβαλε, εμμέσως πλην σαφώς, στο στόχαστρο τον κ. Ζαγορίτη, προτείνοντας («Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία») να μειωθεί σε ένα ή δύο χρόνια η θητεία του γραμματέα της Ν.Δ., ενώ συνεργάτες του λένε ότι θα επανέλθει με ακόμη οξύτερες αντιδράσεις. Άλλοι ενδιαφερόμενοι βουλευτές, επίσης σε κατάσταση συναγερμού, αναμένουν να αποσαφηνιστεί η κατάσταση, προειδοποιώντας ότι οι αποκλεισμοί «θα στείλουν νερό στον μύλο του Καρατζαφέρη...».
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
να προαναγγείλει, άμεσα ή έμμεσα, από το βήμα της ΔΕΘ τους αποκλεισμούς, εξευμενίζοντας τη γαλάζια βάση
ΔΕΘ, ένα χρόνο μετά
Ο Αριστοτέλης Παυλίδης αποτελεί ήδη «ξένο σώμα» για τη Ν.Δ., αλλά στο στόχαστρο του κυβερνητικού επιτελείου είναι προφανές ότι εκτός από τον Δωδεκανήσιο βουλευτή βρίσκονται και οι Γιώργος Βουλγαράκης, Πέτρος Δούκας, Ευάγγελος Μπασιάκος και Αλέξανδρος Κοντός καθώς, παρά την εικόνα που είχε διαμορφωθεί περί «διάσωσης» των «Βατοπεδινών» μετά την επιστολή αποχώρησης του Θεόδωρου Ρουσόπουλου, το θέμα για τον Κώστα Καραμανλή παρέμενε ανοικτό. Ο Πρωθυπουργός δέχεται τώρα εισηγήσεις να ακολουθήσει «σκληρή γραμμή» στη ΔΕΘ και να προχωρήσει σε καρατομήσεις βουλευτών, διαχωρίζοντας παράλληλα τη συντεταγμένη Ν.Δ. και τον ίδιο προσωπικά από τη δράση τους.
Τορπίλη Μανώλη
ΤΟΡΠΙΛΗ στον σχεδιασμό του Μαξίμου για μια «ηρωική έξοδο» από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και την υπόθεση Παυλίδη, εξαπέλυσε ο βουλευτής Γιάννης Μανώλης, δηλώνοντας («Πρώτο Θέμα») ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. «υποχρεώθηκαν να αθωώσουν» όσους εμπλέκονταν στα μεγάλα γαλάζια σκάνδαλα. Παράλληλα, έβαλε στο στόχαστρο και τον Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «εάν η Ν.Δ. χάσει στις εκλογές, θα τεθεί θέμα ηγεσίας».
Οι δηλώσεις Μανώλη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που κατήγγειλε «επιχείρηση συγκάλυψης ευθυνών». «Είναι προφανές ότι προκύπτει μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης για τον κ. Καραμανλή προσωπικά, αλλά και για τους επιτελείς του», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Γ. Παπακωνσταντίνου, ανοίγοντας έναν κύκλο αντιπαράθεσης με τους κ.κ. Ζαγορίτη και Αντώναρο που κατηγόρησαν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «επιλέγουν να μεταφέρουν στον δημόσιο διάλογο την παραπολιτική».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου