Η ναυπηγησι του Κουρσκ ξεκινησε το 1992..Το ονομα του ελαβε από την ομωνυμη μαχη του Κουρσκ τον Ιουλιο του 1943, μεταξυ Σοβιετικων και Γερμανων.

Ισως γιατι το τεραστιο μεγεθος του, με υψος 4 οροφων, μηκος 154 μτρ εκτοπισμα 16.400τονων, η ειδικη κατασκευη του, διπλο περιβλημα με ειδικα μεταλα , υπερ- εξοπλισμενο με 24 πυραύλους Κρουζ P-700 Granit καθώς και τορπιλλες διαμέτρου 533 mm και 650mm, μπορουσε να συνδυασθη με την μεγαλυτερη ποτε σε ογκο συγκεντρωσι που εγινε στο Κουρσκ.

Εκει τοτε 2700 τεθωρακισμενα αρματα και αυτοκινουμενα πυροβολα , 1800 αεροπλανα και 800.000 ανδρες ειχαν κινητοποιηθην για την καταληψι της πολεως Κουρσκ. Ατυχως για τους Γερμανους το σχεδιο τους ειχε διαρρεσει από το δικτυο συνεργατων των Σοβιετικων στο Γερμανικο επιτελειο, που γνωριζε μερι την τελευταια λεπτομερεια τα σημεια και τον χρονο της επιθεσεως .Αλλα αυτό εινα μια άλλη ιστορια…

Το πυρηνοκινητο υποβρυχιο Κουρσκ κλασεως «οσκαρ ΙΙ»με κωδικο Κ-141 απεπλευσε τον Αυγουστο του 2000 πριν από 9 χρονια τετοιες ημερες, οπλισμενο με 18 τορπιλες και 23 πυραυλους τυπου ss-n-19.

Η αποστολή του Κουρσκ, ηταν η δοκιμή νέων οπλικών συστημάτων. Στην αποστολή συμμετείχε και το ρωσικό πολεμικό καταδρομικό πλοίο κλάσης Κίροβ, με όνομα Μεγάλος Πετρος καθώς και περίπου 30 άλλα πλοία του ρώσικου ναυτικού και ηταν από το μεγεθος συμμετοχης του στολου κατά τους ειδικους, ισως η μεγαλύτερη ρωσική άσκηση ναυτικού μετά την πτώσι της Σοβιετικη Ενωσεως. Μερος των δοκιμων περιλάμβανε μεταξύ άλλων την εκτόξευση πυραύλων Κρουζ από το Κουρσκ και αμέσως μετά την συνάντηση του με έναν σχηματισμό πλοίων και την προσβολή τους με ομοβροντία τορπιλλων

Όμως στις 12 Αυγουστου 2000 μια από αυτές τις τορπιλλες εξερραγη, διερρηξε την πλωρη και λιγα λεπτα ακολουθησε ισχυροτερη εκρηξη.Οι σεισμογραφοι από την Αφρικη μεχρι τη Αλασκα κατεγραψαν το μεγεθος της, που ειχε εντασι 4,2 της κλιμακας ριχτερ.

Όπως εκ των υστερων επιβεβαιωθη τα περισσοτερα από τα 118 μελη του πληρωματος σκοτωθησαν μεσα σε δευτερολέπτα με την εκρηξι.Όμως καθως το υποβρυχιο βυθιζοταν στη μαλακη λασπη στον πατο της θαλασσας, 23 αντρες προλαβαν και κατεφυγαν στο πισω διαμερισμα , κουλουριασμενοι μεσα στο σκοταδι και το ψυχος προσευχομενοι για ένα θαυμα.Ηταν 12 Αυγουστου 2000.

Ο υποπλοιαρχος Νμιτρι Κολεσνικοφ προλαβε και εγραψε ένα σημειωμα που προοριζε για την γυναικα του. «Ας ελπισουμε ότι τουλαχιστον καποιος θα το διαβαση αυτό. Δεν είναι σωστο να απελπιζομαστε». Ομως αν γνωριζε...

Ο Ναυαρχος Ποποφ Βιατσεσλαβ επικεφαλης του στολου παρεμεινε εφιαλτικα αδρανης για 12 ολοκληρες ωρες περιμενοντας την επομενη προγραμματισμενη επικοινωνια με το βυθισμενο Κουρσκ. Ενώ ο Πουτιν εκεινη την ημερα, ταξιδεξε στο θερετρο Σοτσι για τις διακοπες.Όταν δε μετα από δυο χαμενες μερες η ρωσικη κυβερνησι δεν ητο δυνατον να αποκρυπτη και παρεδεχθη την βυθισι του Κουρσκ βεβαιωνε ψευδως ότι ο στολος βρισκοταν σε επικοινωνια με το πληρωμα και ότι παρειχαν στο πληρωμα οξυγονιο και νερο μεσω σωληνων…

Κι ενώ οι οι μερες περνουσαν με πληρη αποτυχια των ρωσσων διασωστων ναυτικων να προσεγγισουν το βυθισμενο υποβρυχιο «λογω ισχυρων ρευματων καταιγιδων και κατεστραμμενης θυριδας ασφαλειας»,η Μοσχα κυκλοφορησε την φημη ότι το Κουρσκ ισως ειχε κτυπηθει από καποιο ξενο υποβρυχιο και απερριψε καθε προσφορα εξωτερικης βοηθειας. Επρεπε να περαση άλλη μια εβδομαδα ώστε μετα από τηλεφωνικη πρωτοβουλια, παρακλησι του τοτε Προεδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλιντον , να αποδεχθη τελικως ο κος Πουτιν την βοηθεια ξενων διασωστικων συνεργειων...

Ηταν όμως πολύ αργα.Οταν εννεα ολοκληρες ημερες μετα τις εκρηξεις το πρωι της 21ης Αυγουστου οι Νορβηγοι και Αγγλοι Δυτες διασωστες καταφεραν να ανοιξουν την πισω καταπακτη του υποβρυχιου, αντεληφθησαν ότι οι Ρωσσοι ειχαν πη ψεμματα για τα παντα . Για τα ισχυρα ρευματα για τις καταιγιδες για κατεστραμμενη θυριδα ασφαλειας.

Ο Νορβηγος αντιναυαρχος Αιναρ Σκοργκεν σε συνεντευξι που εδωσε στις 24 Αυγουστου 2000 στην εφημεριδα Nordlandsposten της AgenceFrance περιεγραφε την καταστασι ως εξης:

«Ημουν πραγματικα εξαλλος..Ορισμενες φορες οι Ρωσσοι μας εδιναν τοσο ανελλιπη στοιχεια και ηταν τετοια η παραπληροφορησι που εθετε σε κινδυνο την ζωη των Νορβηγων Δυτων»

Εν τω μεταξυ ο Πουτιν παρεμενε στο Σοτσι.Επεστρεψε στην Μοσχα μια εβδομαδα μετα την βυθισι του υποβρυχιοιυ και ταξιδεψε στο Βορρα τρεις μερες μετα για να συναντηση συγγενεις των θυματων σε μια αιθουσα αξιωματικων του Ναυτικου.

Λιγες ημερες πριν, κι ενώ το τηλεοπτικο καναλι ΝΤV μετεδιδε συνεντευξεις των συζυγων των ναυτικων, που μετεφεραν την απελπισια και την οργη τους για τον τροπο με τον οποιο η Ρωσσικη κυβερνησι αντεμετωπιζε την καταστασι , ο Κος Πουτιν τηλεφωνησε προσωπικα στον υπευθυνο του σταθμου ( που μετα κρατικοποιησε) τον Ντορενκο για να του επιπληξη φανερα εκνευρισμενος λεγοντας..

«Πληρωσατε δυο πορνες για να με πιεσετε..»

Δυο εβδομαδες αργοτερα επισκεφθηκε τις Ηνωμενες Πολιτειες και εμφανισθηκε στην εκπομπη του Larry King του CNN.

«Τι συνεβη με το Υποβρυχιο»ηταν η πρωτη ερωτησι του King.

«Βυθιστηκε» ηταν η μονολεκτικη απαντησι.

Ιασων

Επιλογος

1. Το σημειωμα του Υποπλοιαρχου Ντμίτρι Κολέσνικοφ, βρεθηκε από τους Νορβηγους και Ρωσσους δυτες την 22 Οκτωβριου 2000, που ανεσυραν τα πρωτα πτωματα .Το κειμενο που προοριζε για την γυναικα του «Μην απελπιζεσθε» ¨χαραχθηκε στο μνημειο των ατυχων Ναυτικων του Κουρσκ στην Αγια Πετρουπολι.

2. Η ανελκυσις του Κουρσκ εγινε κατοπιν πιεσεων της Ευρωπαικης Ενωσεως λογω του κινδυνου της μελλοντικης μολυνσεως από τους πυρηνικους αντιδραστηρες του Κουρσκ, και κατεβαλλε το ποσο των 30 εκατομμυριων δολλαριων στην Ρωσσικη κυβερνησι,

3.Η ανελκυσι ολοκληρωθηκε στις 8 Οκτωβριου του 2001 από την κοινοπραξια των Ολανδικων ναυτιλιακών εταιριών Mammoet και Smit International και την Ρωσσικη Κυβερνησι